13.257 οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου στην Αιτωλοακαρνανία

Σήμερα και για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας την ετήσια ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε απο την υποβολή των συνολικών καταστάσεων προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο φέτος, όμως, είναι ότι – για πρώτη φορά – έχουμε στη διάθεσή μας συγκριτικά συγκεντρωτικά στοιχεία για τα συνολικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.


Στην Αιτωλοακαρνανία απασχολούνται σε επιχειρήσεις 13.257 εργαζόμενοι , που αποτελούν το 0,85% του συνόλου των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το σύστημα “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν 3.263 επιχειρήσεις ή παραρτήματα αυτών που αποτελούν το 1,3% των επιχειρήσεων συνολικά.

Συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, απασχολούνται 56.344 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε 11.291 επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας είναι συνολικά 12.553

Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια καταγραφή μισθωτών και επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» “είναι δυνατά και αποκαλυπτικά” και “πιστοποιούν  ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα «ξαναζωντανεύει», επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό. Συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ.”

Σύμφωνα με την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και ένα μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, το 2014, αυξήθηκαν στις 214.409 (αύξηση 9%). Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα στην καταγραφή του 2013 ήταν 1.371.450 άτομα. Φέτος, το 2014, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι. “Αυτή η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 11,65%, οι 159.729 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης, συνιστούν το πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής καταγραφής, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας.”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.  

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία,  όμως ποσοστό άνω του 30% αμείβεται με ποσά κάτω από 600 ευρώ το μήνα και ένα ποσοστό 22% εργάζεται με εκ περιτροπής ή με μερική απασχόληση.

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress