ΕξελίξειςΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

11 χρόνια μετά ξανά σε υπουργείο ο Κ. Καραγκούνης-η προϊστορία των Αιτωλοακαρνάνων υπουργών

26 μήνες έχουν περάσει απο την τελευταία περίοδο που η Αιτωλοακαρνανία, είχε εκπρόσωπο στο υπουργικό Συμβούλιο. Πέντε συνολικά Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν υπηρετήσει σε υπουργικούς θώκους.

Στα πιο σημαντικά υπουργεία πάντως, έχει θητεύσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής  την περίοδο όμως που δεν ήταν εκλεγμένος στην Αιτωλοακαρνανία


Οι Αιτωλοακαρνάνες υπουργοί, την τελευταία εικοσαετία:

Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διετέλεσε ο Νίκος Αγγελόπουλος.

Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 2007, όταν είχε παραιτηθεί από την δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ο αείμνηστος Βασίλης Μαγγίνας, για «λόγους ευθιξίας» και μετά τις αποκαλύψεις για ανασφάλιστους εργάτες γης σε εξοχική κατοικία του, ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός Απασχόλησης. Ο Β. Μαγγίνας ήταν υπουργός από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Στις 8 Ιανουαρίου 2009, ο Μάριος Σαλμάς ορίστηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή

Το 2009 και μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, υπηρέτησε ως υφυπουργός ο Θάνος Μωραΐτης.

Με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εν μέσω της μνημονιακής περιόδου, αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέλαβε ο Μάριος Σαλμάς (2012-2013) και υφυπουργός Δικαιοσύνης ο Κώστας Καραγκούνης (2012-2013), που σήμερα ανέλαβε εκ νέου υφυπουργός, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη υπουργοποίησή του.

Σημαντικά υπουργεία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εκλεγμένος όμως στη Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη βουλευτής και στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε πρώτος τη τάξει υπουργός, ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διατήρησε το αξίωμα αυτό έως τις 29 Αυγούστου 2018.

Το 2019 ο Θάνος Μωραϊτης προσχώρησε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α από το ΠΑΣΟΚ. Στον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου του 2019 τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021, ορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανιας Σπήλιος Λιβανός. Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν για τους διαλόγους σε σύσκεψη στη Σπάρτη, όταν είχε χαρακτηρίσει ειρωνικά «έπος» τις διαδικασίες αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007. Η στάση του είχε προκαλέσει την ενόχληση του πρωθυπουργού και τον οδήγησαν στην έξοδο απο το υπουργικό σχήμα.

Τέλος, αξίζει και μια αναφορά στον Νίκο Παπαθανάση, καταγόμενο από το Αγρίνιο που το 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, ενώ το 2020 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Παπαθανάσης σήμερα είναι Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Αν γυρίσουμε το χρόνο ακόμη πιο πίσω και στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη (1996-2004), διαπιστώνεται ακόμη πιο έντονη παρουσία του Αιτωλοακαρνανικού πολιτικού προσωπικού με την υπουργοποίηση των Χρ. Βερελή, Αλ. Μπαλτά και Χρ.Ροκόφυλλου

Χορηγούμενη

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button