Άποψη

"10 χρόνια χωρίς τον Μάριο Τόκα"

marios-tokas

Γράφει ο Παναγιώτης Κων. Δρέλλιας*

Ανήμερα Πάσχα του 2008 έφυγε ο δημοφιλής μουσικός σε Ελλάδα και Κύπρο Μάριος Τόκας, κτυπημένος από την ανίατη ασθένεια.

Αγάπη, φιλία, έρωτας, αγώνας για το δίκαιο ήταν ιδέες που επισκίασαν τα διαχρονικά του τραγούδια, μελωδίες αξέχαστες που τις εισέπραξε με ενθουσιασμό το ελληνικό κοινό, ένα κοινό ευαίσθητο πάντα στα γνήσια μουσικά ακούσματα. Τη βαθύτατη οδύνη τους για τον πρόωρο θάνατο του Κύπριου μελωδού εξέφρασαν τότε επώνυμα πρόσωπα, επισημαίνοντας το ταλέντο, την ποιότητα του έργου, αλλά και τον ακέραιο χαρακτήρα του Μάριου Τόκα (1954 – 2008).

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τις πολυάριθμες συνθέσεις του, που γνωρίσαμε στα 30 χρόνια της μουσικής του παρουσίας (από το 1978 μέχρι 2008). Υπενθυμίζουμε το εντυπωσιακό ξεκίνημα του 1978 με τα «Τραγούδια της παρέας» (Μαν. Μητσιάς), τις δισκογραφικές του κορυφώσεις «Σαν τρελό φορτηγό» (1989, Γ. Πάριος), «Στη λεωφόρο της αγάπης» (1987, Πάριος) και «Η εθνική μας μοναξιά» (1992, Δημήτρης Μητροπάνος), καθώς και την ύστατη δισκογραφική του παραγωγή «Σε πρώτο πλάνο» (2006, Θέμης Αδαμαντίδης).

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Άξια αναφοράς θεωρούμε και τη ένθερμη σχέση του Μάριου Τόκα με τη Νεοελληνική Ποίηση, που γέννησε τραγούδια σε στίχους αξιόλογων Ελλήνων ποιητών (Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη, Κ. Καρυωτάκη, Φ. Λάδη) και σημαντικών Κυπρίων (Κυρ. Χαραλαμπίδη, Κ. Μόντη, Θ. Πιερίδη). Μελοποίησε επίσης συνθέσεις των απαγχονισθέντων αγωνιστών της οργάνωσης ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Ανδρέα Ζάκκου.

Ξεχωριστή καλλιτεχνική προσωπικότητα με έντονες κοινωνικές ανησυχίες ταύτισε στο έργο του πατρίδα και έρωτα, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα ποιοτικά έντεχνο λαϊκό οικοδόμημα, καθιστώντας Ελλάδα και Κύπρο υπερήφανες για τον πολιτιστικό τους θησαυρό στον χώρο της μουσικής έκφρασης. Στο φορτισμένο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του προς τον Μάριο Τόκα ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε εκείνη την ημέρα(27 Απριλίου 2008): «…μας έδωσες έργα γνήσια, ελληνικά, γεμάτα από τη θάλασσα και τον ουρανό της ιδιαίτερης πατρίδας σου… είμαι βέβαιος ότι θα μείνεις πάντα ζωντανός στις καρδιές αυτών που αγάπησαν το έργο σου, που τραγούδησαν τα τραγούδια σου, που βρέθηκαν δίπλα στις προσπάθειές σου για ένα καλύτερο αύριο… είχα την τύχη να γνωρίσω το ταλέντο σου, την ευαισθησία σου, τη σοβαρότητα με την οποία διακριτικά και σιωπηλά έβαλες τη δική σου σφραγίδα στο χώρο της μουσικής μας…».
Ο Μάριος Τόκας έφυγε πρόωρα (σε ηλικία μόνο 54 ετών) νικημένος από την ανίατη ασθένεια, αλλά οι μελωδίες του παραμένουν στη λίστα των αλησμόνητων και μεγάλων τραγουδιών.

*panagd@otenet.gr (Mαθηματικός-ΦΠΨ-ΜΔΕ Φιλοσοφίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button