10 Απρίλη 1826: «Μεσολόγγι Αθάνατο»

 

Του Παναγιώτη Κων.  Δρέλλια

Στην πορεία των χρόνων υπάρχουν γεγονότα που σφράγισαν την εθνική μας υπόσταση, που συμβάλλουν στην ηθική μας αφύπνιση και γεννούν έμπνευση για τους μελλοντικούς οραματισμούς όλων των Ελλήνων.


Κάθε εορτασμός της ηρωικής ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι ιερός, επιτακτικός και πολλαπλά επίκαιρος, αφού δίνει το μέτρο της μνημοσύνης και της ευγνωμοσύνης ενός υπερήφανου λαού.

Θυμόμαστε πάντα τους ακλόνητους υπερασπιστές εκείνου του «απόρθητου φράχτη», τους μαχητές που έκαναν τα στήθη τους τείχη της Πόλης και τις ψυχές τους Ναούς Ελευθερίας της Πατρίδας.

Η συγκλονιστική λεπτομέρεια της πράξης υπέρτατης αξιοπρέπειας του πρόκριτου Χρήστου Καψάλη(1851-1826), αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και γενναίου εμψυχωτή των αμυνομένων και στις δύο πολιορκίες του Μεσολογγίου, υμνήθηκε από Έλληνες και ξένους ποιητές, καθώς και από πλαστουργούς της Τέχνης (δυνατό το σχεδίασμα του Θ. Βρυζάκη που παραθέσαμε).

Ο αναμμένος δαυλός του ρωμαλέου Καψάλη, που προσέδωσε συνταρακτικό τέλος στον άμαχο και ανήμπορο πληθυσμό (περίπου 400 άτομα θυσιάστηκαν στην πυριτιδαποθήκη της οικίας του),  φωτίζει αιώνια τους ουρανούς της εθνικής μας δόξας, συμβολίζει την μεγαλειώδη αντίσταση του Γένους και  υπενθυμίζει πάντα μια κορυφαία -οριακή στιγμή με οικουμενικές και διαχρονικές διαστάσεις.

Στις 10 Απριλίου 1826 στο Μεσολόγγι η Ιδέα της Τιμής και του Χρέους τοποθετήθηκε στο υψηλότερο βάθρο των αξιών του Ανθρώπου.

Aγρίνιο/10.04.2018

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress