ΑγρότεςΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Συνάντηση πρωθυπουργού αγροτών με θετικό πρόσημο: Ζητούν αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Έμφαση στη θεσμοθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους με ορίζοντα δεκαετίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή του συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα επικέντρωσε στην επόμενη ημέρα με τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και το master plan για τα έργα ανάπλασης και αποκατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο. Θετικό γεγονός χαρακτήρισαν τη συνάντηση οι αγρότες, επισημαίνοντας ότι επιμένουν στα αιτήματα που έθεσαν. Οι Θεσσαλοί αγρότες σε συνέχεια της τρίτης συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησαν αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδημάτων τους.







Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι ακόμη, η άμεση αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα, ενώ οι ίδιοι ζητούν και διαχείριση υδάτων για να μην «ερημοποιηθεί» η Θεσσαλία.

«Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών.

«Μιλήσαμε για την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά το βαμβάκι στη Θεσσαλία. Δώσαμε κάποια στοιχεία, νομίζω, τα οποία τα αποκόμισε ο πρωθυπουργός και με το επιτελείο του θα τα εξετάσει και θα είμαστε πάλι σε ένα διάλογο μαζί του, γιατί για μας είναι κόκκινη γραμμή το βαμβάκι. Όσον αφορά στη Θεσσαλία έπρεπε να είχε πιο θετικό αποτέλεσμα, γιατί σήμερα είχαμε το περισσότερο χρόνο στο να κάνουμε ένα διάλογο με στοιχεία και μία αξιολόγηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλία.Δεν πρέπει να το αφήσουμε» είπε ο Ευθύμιος Φωτεινος πρόεδρος Διεπαγγελματικης Οργάνωσης Βάμβακος.

Ο Παύλος Σατολιας Προέδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Καρλας, που είναι εκτός καλλιέργειας. «Πρέπει άμεσα υπάρχει να πρόνοια ώστε τα χωράφια να γίνουν παραγωγικά και να έχουν εγγυημένο εισόδημα για να μείνουν στον τόπο τους» είπε.

Στο μεταξύ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στους πληγέντες.

Για τις ενισχύσεις των αγροτών, σημείωσε συγκεκριμένα:

«Μόνο οι ενισχύσεις, άμεσες και έμμεσες, των αγροτών, είναι περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε μισό δισ. είτε από τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ενεργοποιήσει, είτε από την κρατική αρωγή.

Περίπου μισό δισ. έχει μέχρι αυτή την ώρα έχει δοθεί στους αγρότες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Όμως έρχεται περίπου άλλο ένα δισ. που ακολουθεί την πορεία των ενισχύσεων των αγροτών (…)

Τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουμε δρομολογήσει για τα πρώτα δύο χρόνια ως αποζημίωση, ως ενίσχυση των ανθρώπων αυτών, να κατευθυνθούν με δίκαιο τρόπο στους έχοντες κτήματα που βρίσκονται κάτω από το νερό».

Στο μεταξύ, νέες διευκολύνσεις για τους αγρότες αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο μάλιστα τις φυσικές καταστροφές.

Βασικός πυλώνας αναμένεται να είναι οι καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα παρέκκλισης των αγροτών. Επίσης, η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από υποχρεώσεις εάν αυτές έχουν περισσότερες συνέπειες αντίο να βοηθούν. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ακύρωση της απαίτησης για διατήρηση 4% αρόσιμης έκτασης υπό αγρανάπαυση ή διάτηρησης με μη παραγωγικά στοιχεία, αλλά και εξαιρέσεις για γεωργικές εκτάσεις μέχρι 10 εκτάρια. Αντί γι’αυτό η πρόταση θα κάνει λόγο για εθνικά οικολογικά προγράμματα με εθελοντική εφαρμογή με οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βιοποικιλότητα.

Αυτές οι προτάσεις δεν σημαίνει ότι θα περάσουν όλες και ακριβώς έτσι.Χρειάζεται συζήτηση και ζύμωση. όμως φαίνεται διάθεση να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα. Συζήτηση για το αγροτικό θα γίνει και στη σύνοδο κορυφής, όμως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Επιτροπή η οποία μέσα από προτάσεις που θα συζητιούνται εν συνεχεία σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων θα προσπαθήσει με τα κράτη-μέλη να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε επιπλέον πρωτοβουλίες και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους αγρότες.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button