Γεγονότα

Αιτωλ/νία: Σε αναμονή διευκρινήσεων για τους πλημμυροπαθείς μαθητές και τις πανελλαδικές

katastrofi-sykia-zevgaraki-3

Σε αναμονή  διευκρινιστικής εγκυκλίου, σχετικά με τους τελειόφοιτους  μαθητές που μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου 4521/18 και να πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση “καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων”, μέσα από την καθιέρωση ειδικού ποσοστού, βρίσκεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Να θυμίσουμε πως γενική ευνοϊκή διάταξη, όχι μόνο για τους πλημμυροπαθείς υποψηφίους για τα ΑΕΙ των σχολείων  της Δυτικής Αττικής, αλλά που ισχύει “παγίως” και μελλοντικά σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τον περασμένο Φεβρουάριο.


Ειδικότερα,  με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και στους μαθητές της περιοχής που φέτος θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου αποφάσισε και επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για σεισμόπληκτες περιοχές και για περιοχές που έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες.

Σε ότι αφορά τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου του 2017, αυτές τις μέρες, καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον από γονείς και μαθητές των χωριών που επλήγησαν ιδιαίτερα από τα ακραία φαινόμενα, όπως το Ζευγαράκι, τα Κλεισορεύματα του Δήμου Αγρινίου, αλλά και κοινότητες του Δήμου Μεσολογγίου, της Αμφιλοχίας κλπ. σχετικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν, εφόσον εντάσσονται στις  προβλέψεις της υπουργικής διάταξης.

Στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr , βρίσκονται εν αναμονή για την απόφαση οριοθέτησης των περιοχών, τελειόφοιτοι μαθητές των οποίων θα μπορούν λογικά να ενταχθούν στη ρύθμιση κατόπιν αιτήσεως.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αρκεί βέβαια να οριστούν οι πληγείσες περιοχές και οι δικαιούχοι μαθητές – κάτοικοι των περιοχών αυτών. Αυτό προς το παρόν δεν έχει γίνει. Οπότε, μάλλον θα απαιτηθεί και η άσκηση κάποιας πίεσης από τους κατά τόπους δήμους.

Σύμφωνα με το Νόμο 4521/18 άρθρο 13Β , όσοι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές .

katastrofi-sykia-zevgaraki-7Διαβάστε παρακάτω το άρθρο:
«Άρθρο 13Β
1. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102).

2. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζεται το ειδικό ποσοστό το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει ανά κατηγορία το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα αντίστοιχα  δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε
άλλο σχετικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button