Γεγονότα

Προχωρά ο σχεδιασμός για φυσικό αέριο-τι προβλέπεται για την Αιτωλοακαρνανία

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η μελέτη βιωσιμότητας – Τι προβλέπεται για τη συνέχεια-πιθανώς χερσαίες οι εγκαταστάσεις φυσικού αέριου αρχικά στο Αγρίνιο

Μόλις πριν από λίγες μέρες έπεσαν και οι τελευταίες υπογραφές για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ΤΕΕ  και  ΔΕΠΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία.


Παρά τις όποιες πληροφορίες υπήρχαν σχετικά με πιθανό αποκλεισμό της Αιτωλοακαρνανίας, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη θα εκπονηθεί  από την ΔΕΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η μελέτη αυτή ουσιαστικά πρόκειται να απαντήσει στο εάν η έλευση φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα είναι συμφέρουσα για την επιχείρηση και προβλέπεται με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχουν από κοινού υπογράψει η ΔΕΠΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα δυο παραρτήματα του ΤΕΕ που εδρεύουν σε Πάτρα και Αγρίνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Γ”  οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η έλευση του φυσικού αερίου είναι οικονομικά συμφέρουσα για την ΔΕΠΑ και με βάση τον σχεδιασμό που αρχικά υπάρχει θα δοθεί αρχικά προτεραιότητα στην χρήση του σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια σε οικιακού χρήστες.

Διαβάστε Επίσης

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ότι έχει να κάνει με την Αιτωλοακαρνανία, η πρώτη περιοχή όπου θα υπάρξει χρήση φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις αρχικά θα είναι το Αγρίνιο, με βάση τον πληθυσμό αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάρχει. Χρονικά δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί το πότε αυτό θα είναι εφικτό μιας και απαιτούνται σημαντικά έργα, μεγάλου κόστους, που θα το αναλάβει τόσο η ΔΕΠΑ όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η Περιφέρεια πάντως βρίσκεται σε επαφές με την ΔΕΠΑ αλλά και τα αρμόδια υπουργείο μιας και καλείται να προχωρήσει ακόμη και σε τροποποίηση του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται ώστε να συμβάλει στην χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της έλευσης φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικότερα για το Αγρίνιο, κρίνεται ειδικά ασύμφορη η έλευση  του αερίου μέσω αγωγού και προκρίνεται η αποθήκευση του σε χερσαίες εγκαταστάσεις.

Εξελίξεις αναμένονται με το τέλος του καλοκαιριού ήταν θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η οικονομοτεχνική μελέτη για την βιωσιμότητα του πολύ σημαντικού εγχειρήματος, ώστε μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση κλπ. Σε κάθε περιπτώσει πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο που μπορεί εφόσον όλα πάνε καλά, να βγάλει σε μερικά χρόνια από την ενεργειακή απομόνωση την δυτική Ελλάδα.

Από την εφημερίδα “Γεγονός”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button