Ελλάδα

Ποιοι «τυχεροί» θα έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για το 2018

epi-oximata
Μειώσεις τελών κυκλοφορίας μόνο για τα μεγάλα και παλαιά ΙΧ. Καμία άλλη μεταβολή δεν θα γίνει στα τέλη για το 2018 – Προς παράταση των ρυθμίσεων για τα αναλογικά τέλη.

Μειώσεις στα ποσά των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων με κινητήρες μεγάλου κυβισμού και με παλαιότητα πολλών ετών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα μελετάται η παράταση μέχρι το τέλος του 2018 της ισχύος των διατάξεων για τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, με βάση τους μήνες κυκλοφορίας εντός του έτους.


Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι να θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για την ανάκτηση των κατατεθειμένων στις Δ.Ο.Υ. πινακίδων και την επανακυκλοφορία χιλιάδων ΙΧ αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και παλαιότητας 8,9,10 ή περισσοτέρων ετών, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία από τους ιδιοκτήτες τους λόγω των υπέρογκων τελών κυκλοφορίας τα οποία εξακολουθούν να τα επιβαρύνουν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2018 που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 θα είναι περιορισμένες και οριακές.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν στις υψηλές επιβαρύνσεις προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για την επανακυκλοφορία χιλιάδων «ακινητοποιημένων» σήμερα αυτοκινήτων.

Ταυτόχρονα θα παραταθεί και το 2018 η ισχύς των διατάξεων για τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο και παρέχουν τη δυνατότητα σε κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία παραδίδοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα και να πάρουν πίσω τις πινακίδες, καταβάλλοντας για το σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας εντός του έτους.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις αυτές παρέχονται στους κατόχους “ακινητοποιημένων” οχημάτων οι ακόλουθες εναλλακτικές επιλογές:
α) άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, με την καταβολή ποσού ίσου με τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
β) άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με την καταβολή ποσού ίσου με τα 4/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
γ) άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (μέχρι 31 Δεκεμβρίου), με την καταβολή των δωδεκάτων του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Γιώργος Παλαιτσάκης

dikaiologitika.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button