ΕκκλησίαΡοή Ειδήσεων

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού για τη Μ. Τρίτη

«Ο Χριστός δέχεται και συγχωρεί κάθε άνθρωπο πού νιώθει την αμαρτωλότητά του και πηγαίνει κοντά Του με αληθινή μετάνοια», αναφέρει στο μήνυμα της Μ. Τρίτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δαμασκηνός. 

Αναλυτικά: 


«Δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια»

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που ψάλλουμε σήμερα είναι αφιερωμένος σε δύο γεγονότα. Στην προδοσία του Ιούδα, ο οποίος κάνει συμφωνία με τους Αρχιερείς να παραδώσει τον Ιησού για τριάντα αργύρια – όσο ήταν τότε η τιμή για ένα δούλο! Και την ημέρα αυτή οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν, να θυμόμαστε και την αμαρτωλή γυναίκα, που άλειψε με μύρο τον Κύριο, στο σπίτι του Σίμωνος του λεπρού, στην Βηθανία. Ο Χριστός την δέχθηκε κοντά Του και της συγχώρεσε όλες τις αμαρτίες. Εκείνη έφερε αυτό το πανάκριβο μύρο και έκανε αυτή την πράξη, για να δείξει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, την αφοσίωσή της στον Χριστό.

Για την συγκλονιστική μετάνοια αυτής της άγνωστης – ανώνυμης αμαρτωλής γυναίκας, κάνει λόγο το περίφημο τροπάριο της μοναχής και Αγίας υμνογράφου Κασσιανής, που ψάλλεται σήμερα και μας διδάσκει, ότι το ίδιο δέχεται και συγχωρεί ο Χριστός κάθε άνθρωπο, που νιώθει την αμαρτωλότητά του και πηγαίνει κοντά Του με αληθινή μετάνοια.

Η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία προπαρασκευαστική του σωτηρίου Πάθους και όπως και χθες με την παραβολή των Δέκα παρθένων, έτσι και σήμερα οι Άγιοι Πατέρες, προς ολοκλήρωση αυτής της προετοιμασίας μας, ενέταξαν την μνήμη της αλειψάσης τον Κύριο μύρω Πόρνης γυναικός, «διά τον εν μετανοία και επιστροφή εορτασμόν υπό των πιστών των Παθών του Κυρίου», αλλά και για να παραδειγματιστούμε πόση δύναμη έχει η μετάνοια.

Η αμαρτωλή αυτή γυναίκα, με την θερμή μετάνοιά της και την ταπείνωσή της, κατόρθωσε όχι μόνο να λάβει την άφεσι των αμαρτιών της, αλλά έλαβε και τον μακαρισμό του Κυρίου μας: «Αμήν λέγω υμίν, όπου εάν κηρυχθή το ευαγγέλιον τούτο εν όλω τω κόσμω, λαληθήσεται και ο εποίησεν αύτη εις μνημόσυνον αυτής» (Ματθ. 26,13).

Η άπειρος αγάπη του Θεού δημιούργησε τον ανθρωπο, για να μετέχει στην θεία Ζωή, να ζει εν τω Θεώ με τους αδελφούς του εντός της Εκκλησίας. Κάθε απομάκρυνση από τον Θεό και τον συνάνθρωπο αποτελεί αμαρτία, η οποία χωρίζει και αποκόπτει την ψυχή από τον Θεό και απομονωμένη, την οδηγεί στον θάνατον. «Τα γαρ οψώνια της αμαρτίας θανατος» (Ρωμ. 6,23). Διότι αμαρτία, είναι η άρνηση του Θείου θελήματος,  που έχει ως συνέπεια την απώλεια της ζωοποιού χάριτος του Αγίου Πνεύματος και, κατά συνέπεια, τον θάνατο της ψυχής.

Θύρα θείου ελέους καλείται η μετάνοια! Αλλά τι είναι μετάνοια; Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, μας λέγουν, ότι μετάνοια είναι η αλλαγή του νοός. «Μετάνοια σημαίνει συμφωνία με τον Θεό για νέα ζωή. Μετάνοια σημαίνει θυγατέρα της ελπίδος και αποκήρυξις της απελπισίας. Μετάνοια σημαίνει συμφιλίωσις με τον  Κύριο, με έργα αρετής αντίθετα με τα παραπτώματά μας. Σημαίνει καθαρισμός της συνειδήσεώς μας», λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος.

Η μετάνοια είναι μυστήριο της αγάπης του Θεού. Είναι χάρη και μέγιστο δώρο του ουρανίου Πατρος προς τον πεπτωκότα άνθρωπο. Με την μετάνοια αναγεννάται κάθε ψυχή, η οποία νεκρώθηκε από την αμαρτία.

Είναι η συναίσθηση της αμαρτωλότητος, η αναγνώριση των αμαρτημάτων μας, η αυτοκαταδίκη μας και η σταθερή απόφαση να μην επαναληφθεί η αμαρτία.

Ποιος από μας, μπορεί να σταθεί ενώπιον του Θεού και να πεί, ότι τάχα είναι καλύτερος από αυτήν την αμαρτωλή πόρνη γυναίκα, άσχετα εάν δεν έχει διαπράξει κανείς τις συγκεκριμένες αμαρτίες που διέπραξε αυτή η γυναίκα; Διότι όλη η αμαρτία είναι άρνηση της αγάπης του Θεού. Όταν κανείς αμαρτάνει, αφήνει τον αληθινό Θεό, μολύνει την αγάπη που οφείλει προς τον Θεό και αγαπάει την αμαρτία, αγαπάει τον διάβολο που εμπνέει την αμαρτία.

Όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας προτρέπει σε έργα μετανοίας και σήμερα, έστω και την τελευταία στιγμή, θέλει να μας κατανύξει, να μας δώσει θάρρος και ελπίδα, ότι η αμαρτία, εάν το θέλουμε, δεν είναι πλέον εμπόδιο απέναντι σε μας και τον Θεό, αλλά ο Κύριος δέχεται και θεραπεύει, τον κάθε ειλικρινώς μετανοημένο άνθρωπο.

«Ψυχαίς καθαραίς, και αρρυπώτοις χείλεσι», λοιπόν, απέναντι στον Κύριο. Και η σημερινή γυναίκα ας είναι ζωντανό παράδειγμα όχι μόνο συναισθήσεως της αμαρτίας, αλλά μετανοίας και συγχωρήσεως.

Αναφέρει ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, πως ο Κύριος είναι εύσπλαχνος και αγαθός. Κι αν ακόμα εμείς παρασυρθήκαμε και αμαρτήσαμε από απερισκεψία, ας φροντίσουμε να θεραπευθούμε με την μετάνοια. Αν πάλι, ως άνθρωποι παρασυρθήκαμε από κάποιο πάθος, ας μην απελπιστούμε εντελώς, αλλά γνωρίζοντας ποιος Θεός μας έχει προσκαλέσει και έχοντας συναίσθηση της κλήσης μας, ας ακούσουμε Εκείνον που λέει: «Μετανοείται, γιατί έφθασε η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. δ´ 17).

«Έλα, λοιπόν, ψυχή μου, να η ευκαιρία που ζητούσες.
Έφτασεν Αυτός που θα σε εξαγνίσει, γιατί ακόμα κάθεσαι
στην ασωτία σου; Φεύγω και τραβώ γι’ Αυτόν, αφού για μένα ήρθε. Τους παλιούς αφήνω φίλους, μιάς και τον Τωρινό λαχταρώ να ανταμώσω. Κι επειδή πολύ με αγαπάει, με μύρα Τον αλείφω και Τον καλοπιάνω, χύνω δάκρυα, αναστενάζω και να Τον πείσω προσπαθώ να κάνει με μένα αγάπη και να με συχωρέσει» (Ρωμανού του Μελωδού – Εις την Πόρνην).

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button