ΑυτοδιοίκησηΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Ανέβηκαν οι τόνοι στην συζήτηση για τα αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Μαρνέζος: «Δεν θα μας υποδείξουν όταν δαγκώνουν κόσμο να μην διαλύουμε τις αγέλες, υπάρχει κακή επικοινωνία με συγκεκριμένα άτομα»

Αρκετά ανέβηκαν οι τόνοι κατά διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα στην συνεδρίαση Λογοδοσίας και στην συζήτηση αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Αγρινίου.

Ο Νίκος Σακαρέλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα αν ο Δήμος Αγρινίου είναι ικανοποιημένος με την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη ως προς τα αδέσποτα τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να ενημερωθεί λεπτομερώς για την πολιτική του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα και την αντιμετώπιση των εθελοντών και των φιλοζωικών οργανώσεων.


Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πάνος Μαρνέζος παίρνοντας τον λόγο ανέφερε:

«Για το θέμα του καταφυγίου δεν είμαι ικανοποιημένος αλλά δεν φταίμε εμείς. Δεν είχαμε 700 χιλιάδες ευρώ για να φτιάξουμε καταφύγιο. Είχαμε έτοιμη μελέτη, το διεκδικήσαμε και ωρίμασε η διαδικασία από τις τεχνικές μας υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι χαμηλώνουμε το κόστος. Μία τεχνική υπηρεσία και ένας προγραμματισμός που λόγω του ΒΑΑ δεν μπορούσαν να «τρέξουν» πιο γρήγορα. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παρά 5-10 πόλεις με νόμιμα αδειοδοτημένα καταφύγια. Απαγορεύεται ο Δήμος να βάλει αδέσποτα σε χώρους του. Ακόμη κι αν είναι προστατευμένα. Ακόμη κι αν κάνετε ότι κάνει ο κ. Σωτηριάδης ή οι φιλοζωικές, πρέπει να τα υιοθετήσουν στο όνομά τους, όχι να έχουν το τσιπάκι του Δήμου. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα στειρώσουμε και να βάλουμε σήμανση. Είναι υποχρέωσή μας μετά από καταγγελίες. Εμβολιάζουμε, στειρώνουμε, αποπαρασιτώνουμε και μετά υπάρχουν δύο εκδοχές. Της υιοθεσίας ή να μείνει -όπως προβλέπει ο νόμος- στο φυσικό περιβάλλον.

Από το 2016 έχει ψηφιστεί η ταΐστρα του Αχελώου. Ήταν ομόφωνη η ψήφιση με πρωτοβουλία του κ. Μελιάδη σε ανοικτό χώρο. Πήγαιναν εθελοντές, έδιναν τροφές και πήγαινε υπάλληλος της υπηρεσίας και άφηνε τροφή και νερό. Οι δύο ταΐστρες που αγοράστηκαν από τον Δήμο βρέθηκαν στο ποτάμι. Ο κ. Σωτηριάδης θέλει πολύ να βοηθάει αλλά για το ζήτημα του έχω κάνει δύο μηνύσεις. Πήρε την ταΐστρα και την έφερε στο Αγρίνιο, μπροστά από το τσιμέντινο κτίριο του Παπαστράτου και έγραψε «Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι να φάτε εσείς από αυτοί». Την ξαναπήγαμε πέρα και μία μέρα μετά ο ίδιος πάλι την πέταξε στο ποτάμι κι εγώ έκανα μήνυση. Έχω επικοινωνία με τους περισσότερους προέδρους των κοινοτήτων για τα αδέσποτα», ανέφερε αρχικά, κάνοντας στην συνέχεια μία αναδρομή σε περιστατικά στα οποία αδέσποτα επιτέθηκαν σε δημότες, αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις περισυλλογής επιθετικών αδέσποτων πολλές φορές αυτά επανεμφανίζονταν από τον Αχελώο στο κέντρο της πόλης, κατόπιν μεταφοράς τους.

Και προσέθεσε:

«Δεν είμαι πάντα  υπέρ της περισυλλογής, υπάρχουν ζώα που δεν πειράζουν κανέναν. Είμαι υπέρ όταν δημιουργούν πρόβλημα. Αγαπάμε τα ζώα, έχω κι εγώ σπίτι μου. Δεν θα κάνω κανένα ζώο όμως καλύτερο από κανέναν άνθρωπο. Εγώ επικοινώνησα με την Φιλοζωική. Παίρνει γύρω στα 50-60 σακιά τροφή. Όταν έγινε περιστατικό με σκύλο στην κεντρική πλατεία, που τον μάζεψα με τα ίδια μου τα χέρια και ενημέρωσα την πρόεδρο της Φιλοζωικής, η ίδια μου είπε «καλά έκανε, κάτι θα του έκανε του σκυλιού το παιδί» (σ.σ.: ο σκύλος δάγκωσε παιδί). Κι ας με διαψεύσει η πρόεδρος.

Υπάρχουν περιστατικά που γίνονται καταγγελίες. Εμείς μεταβαίνουμε και επιβεβαιώνουμε τα συμβάντα, υπάρχουν και περιπτώσεις που άνθρωποι επειδή είναι φιλόζωοι δεν δίνουν έκταση. Αν το ζώο είναι επιθετικό περισυλλέγεται και πηγαίνει στον κτηνίατρο. Μετά υπάρχουν οι λύσεις που προαναφέραμε. Δεν υπάρχουν μόνο εθελοντές της Φιλοζωικής ή ο κ. Σωτηριάδης. Υπάρχουν και άλλοι απλοί πολίτες που προσφέρουν και παίρνουν τροφή σε προσωπικό επίπεδο. Είπα στη Φιλοζωική ότι δεν είναι το πρόβλημα πως δεν έχουμε συνεργασία. Δεν έχουμε προσωπική επικοινωνία. Ζήτησα να μου υποβάλλουν γραπτώς τα αιτήματά τους. Άλλα λένε σε μένα, άλλα στον Δήμαρχο, άλλα στον κ. Φαρμάκη. Την μία μέρα είμαστε μία χαρά, την επόμενη μέρα λαϊκά δικαστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επέλεξα να έχω γραπτή επικοινωνία. Δεν σημαίνει ότι δεν μιλάω με κανέναν.

Οι Δήμοι μέχρι το 2010 δεν τα είχαν αυτά. Τα κληρονομήσαμε τα αδέσποτα τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε είναι μία ανακοίνωση. 304 περισυλλογές, 212 στειρώσεις, 243 νοσηλείες, 273 εμβολιασμοί, 290 αποπαρασιτώσεις. Πού θα βοηθήσει ο ερχομός του νέου κτηνιάτρου και του καταφυγίου; Θα γλιτώσει ο Δήμος χρήματα. Σκοπός μας είναι να γίνει και δημοτικό κτηνιατρείο. Ίδιες παροχές δίνουμε βέβαια και τώρα που δεν έχουμε. Η λύση είναι μία. Στείρωση και έλεγχος στα τσιπάκια. Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με την έλευση των νέων δημοτικών αστυνόμων. Η πολιτεία δεν μας έχει βοηθήσει πουθενά. Πήραμε πέρυσι μία επιδότηση για κάποια εμβόλια. Οι χρηματοδοτήσεις που πήραμε ήταν γιατί είχαμε έτοιμες τις μελέτες. Ο κυριότερος λόγος που ξεχείλισε το ποτήρι με την Φιλοζωική είναι ότι είμαι ανοικτός σε ότι κατατίθεται γραπτώς από τις συγκεκριμένε κυρίες. Είχαν ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα για μία περίπτωση σκύλου, όσα κι αν ήταν δόθηκαν και την επόμενη μέρα είδα να ζητάνε στο Facebook χρήματα για αυτό το σκυλί. Το πήγα στον Εισαγγελέα το θέμα να το ερευνήσει γιατί δεν αναφέρθηκε πουθενά το όνομα του Δήμου».

Στο σημείο αυτό επικράτησε μεγάλη ένταση, με τον Κώστα Πιστιόλα και την πρόεδρο της Φιλοζωικής Οργάνωσης να παρεμβαίνουν και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζώη, να επαναφέρει την τάξη.

Ακολούθως ο κ. Μαρνέζος έκανε ονομαστική αναφορά σε τρία μέλη της Φιλοζωικής Οργάνωσης αποκαλώντας τα υβριστές του, προσθέτοντας ότι έχει κινηθεί νομικά εναντίον τους.

Ο Κώστα Πιστιόλας από μεριάς του έκανε λόγο για έλλειψη ενσυναίσθησης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. «Θεωρώ ότι δεν χειρίζεστε κατάλληλα το θέμα, όσα λεφτά και να δώσετε, έχετε ανάγκη τον κόσμο. Πηγαίντε στα Γιάννενα να δείτε αν υπάρχουν αδέσποτα. Δεν λοιδορούμε την δημοτική αρχή. Δόθηκαν χρήματα, πιθανόν το πρόβλημα να είναι οι χειρισμοί σας. Δεν μας φταίνε οι εθελόντριες. Δεν απαντήσατε στην ερώτηση. Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της πόλης;».

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Η διαφωνία με την Φιλοζωική δεν είναι γιατί κατηγορώ το έργο τους, τον εθελοντισμό τους ή την αγάπη τους, πραγματικά τα αγαπάνε τα ζώα. Δεν θα μας υποδείξουν όταν θα τρώνε κότες, θα ρίχνουν ανθρώπους από μηχανάκια και θα δαγκώνουν κόσμο να μην διαλύουμε τις αγέλες. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε ζώα στον κτηνίατρο, να προθυμοποιούνται να το προσέξουν και να το φυλάξουν και να το ξαναβρίσκουμε στο δρόμο. Δεν υπάρχει κακή συνεργασία, υπάρχει κακή επικοινωνία με κάποια άτομα. Για αυτό ζήτησα γραπτά τα αιτήματα και ότι προβλέπεται θα το παίρνουν. Αυτό ζήτησα και δεν προπηλάκισα κανέναν».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου πήρε το λόγο τελευταίος, με «πυροσβεστικό» τόνο και χαρακτήρισε το ζήτημα από τα μείζονα που έχει να διαχειριστεί η Αυτοδιοίκηση.

Και κατέληξε:

«Ένας είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης. Οι στειρώσεις και τα τσιπαρίσματα. Όταν αναλάβαμε υπήρχαν αγέλες. Πλέον δεν υπάρχουν, χάρη στις προσπάθειες Δήμου και Φιλόζωων. Δεν χρειάζονται εντάσεις. Δεν χρειάζεται να καταγγέλλουμε το κάθε τι. Προβλήματα θα υπάρχουν κάθε μέρα. Όπως υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές λογικές. Φυσικός χώρος για τα αδέσποτα δεν είναι η πλατεία του Αγρινίου. Εμείς δεν συμφωνούμε στο να είναι στην πλατεία. Πρέπει να συνυπάρξουμε με τα ζώα κάτω από συγκεκριμένες λογικές. Μπορούμε να βρούμε τις λύσεις προς όφελος των συνδημοτών μας».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button